2017. június 4., vasárnap

Linwood Barclay: Búcsú nélkül

"Ha úgy gondolod, hogy minden egyes nap egy kicsit meghalsz, akkor hogyan lehet, hogy az élet ilyen sokáig tart?"

Teljesen véletlenül bukkantam erre a könyvre, és annak ellenére szereztem be, hogy krimi- ahogy már oly sokszor hangsúlyoztam- nem az én műfajom. De ez nem is egy klasszikus krimi, sokkal több. Remekül kitalált, sokrétű és csavaros, nem mellesleg a szerző stílusa is remek.

1983 május tizenkettedikén  a tizennégy éves Cynthia egy átbulizott, majd szülei veszekedésével végződő éjszaka után arra ébred, hogy üres a lakás.
A Bigge család Cynthia kivételével eltűnt, mintha sosem léteztek volna. Mi történhetett? Elrabolták őket? Valaki vagy valakik megölték a szülőket és a lány bátyját? De akkor ő miért maradt életben? Ha önként távoztak a lányukat miért hagyták magára? Kérdések amikre hosszú évek múlva sincs válasz.

Cynthia eltűnt családjának rejtélyét huszonöt évvel később ismét megemlíti a média. Egy dokumentumfilmet forgatnak az immáron házas családanyával aki felidézi családja eltűnésének napját. Úgy tűnik, hogy a film egy egész lavinát indít el.
Furcsa telefonhívások, levelek, ám úgy tűnik minden nyom a házaspár lakásában bukkan fel,  mintha ők generálnak az újabb és újabb nyomokat.

Narrátorunk Cynthia férje Terry aki az első perctől kezdve beletörődött, hogy feleségét minden nap kísérti a múltja.

"Cynthia világában mindenki arra szőtt összeesküvést, hogy az ő szeretteit elrabolja."

A sok gyanús momentum éket ver Terry és felesége közé, Terry lassan már a saját feleségének sem hisz. Így nincs más választása mint, hogy a rendőrség helyett saját kezébe vegye az ügyet és nyomozni kezdjen. A legelején kezdi, vagyis azzal az illetővel aki azon a végzetes napon Cynthiával randevúzott...

Az összes karakter remekül ki lett dolgozva, az összes rejtély meg lett magyarázva ezáltal teljesen a történet hatása alá kerültem. Terry remek narrátor, bár eleinte furcsa volt, hogy a szerző a férjre bízta, hogy elmesélje a történetüket, de tökéletes választás volt.
Olvasás közben szinte esélyem sem volt kibogozni a szálakat, bevallom egyetlen épkézláb ötletem sem volt a megoldást illetően. Zseniálisan lett felépítve ahogy Terry lépésről lépésre újabb és újabb nyomot értelmez és halad a megoldás a felé.
Egyetlen szereplőről sikerült lerántanom a leplet, de ez is inkább csak egy megérzés volt mintsem bizonyosság.

Értékelés:
4 nyomozó cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése