2017. január 16., hétfő

Donna Tartt: Az Aranypinty

Hatalmas falat ez a könyv, magam is meglepődtem milyen gyorsan haladok, holott a majd' nyolcszáz oldal elég soknak tűnt.

Ritka, hogy agyalnom kell egy-egy könyv kapcsán, hogy mit is kellene írnom róla. Most ez az eset állt elő, pedig minden benne van ami csak egy jó regényhez kell, mégis ha megkérdezik miről szó, csak annyit tudok mondani egy fiúról akivel nem történik semmi, mégis annyi minden . Nincsenek benne elképzelhetetlen kalandok, de izgalmas és sodró ereje van Theo történetének aki tizenhárom évesen rosszkor volt rossz helyen édesanyjával. Abban a rövid időben amíg egyedül marad egy múzeum romhalmaza alatt Theo olyasmit tesz amivel megpecsételi élete alakulását, átírja önön sorsát.

Theo hirtelen árva lesz New York kellős közepén. Apja, nagyszülei távoli emlékfoszlányok, így átmenetileg egyik osztálytársa gazdag családja fogadja be.
Theo évekig valami furcsa buborékban él, ahol még mindig a szörnyűségről álmodik, és régi lakásuk után áhítozik. Tizenéves lelke, agya nehezen fogadja be a valóságot.

Theo-t aztán rángatja az élet ide-oda. Emberek tucatjai tűnnek fel életének színpadán. A szerző hihetetlen aprólékossággal teremtette meg az összes karaktert. Személy szerint Hobie -n kívül senkit sem kedveltem meg, az összes szereplő olyan felszínes volt, a sok drogba és alkoholba majd' belefulladtak és nem láttak tovább önmaguknál. Sajnos a könyv felétől számomra Theo is elveszett.
Olyan könnyen mondott minden ostobaságra igent, mindig a legkisebb ellenállás felé menve, soha nem törődve a következményekkel. És amikor végre egyszer jól választhatott volna, megint megcsinálta a saját kis hülyeségét. Mindezek ellenére nem lehet magára hagyni, elintézni egy vállrándítással. Lehetőséget látunk benne, és a reményt, hogy egyszer mindenki megkapja, nemcsak azt amire vágyik, hanem azt is amit érdemel.
Tartt remek mesélő. Igazi varázsló, ahogy egy festménybe zárta egy fiú életét.






A könyvben említett  festmény -természetesen ez szerepel a borítón is-  az Aranypinty(1654) valóban létezik, Carel Fabritius holland festő munkája-lásd fenti kép.( Fabritius, Rembrandt egyik legtehetségesebb tanítványa volt.)

Értékelés:
4 árva cseresznye az 5-ből!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése