2016. február 11., csütörtök

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

 
             Vigyázat cselekményleírást tartalmaz!!!

Ami a könyv mellett szólt-az ígéretes cím, a frappáns fülszöveg és az  hogy a kiadó az Arany pöttyös kategóriába sorolta, ami nekem annyit jelent, hogy felnőtteknek szól, nem lesz benne nyafogás és szerelmi huzavona.
Nos majdnem megkaptam amit vártam, egyedül a történettel van baj(om.)
Nagyon szép és megható gondolat volt a szerző részéről, hogy egyrészt saját életéből is merített a történethez, és édesanyjának is szeretett volna emléket állítani ezzel a könyvével.

A történet a hetvenes évek közepétől indul, amikor is a csendes és láthatatlan Kate váratlanul új barátnőre tesz szert. Tully aki szembe lévő házba költözik teljes ellentéte a szürke kisegér Kate-nek. Harsány, nagyszájú, festi a haját, sminkeli magát, és úgy tűnik senkitől sem fél.

A két lány barátsága egy éjszaka kezdődik mikor is Tully a Szentjánosbogár közben, egy átmulatott éjszaka után elárul egy titkot Kate-nek.
A két lány együtt szövöget álmokat. Tully imádja Kate nyugodt és rendes családját, Kate pedig imádja, hogy Tully olyan nagyon szabad.

Telnek az évek a lányok egy főiskolára mennek, szobatársak lesznek és együtt képzelik el a karrierjüket is. Tully nagy álma, hogy híres riporter legyen. Kate álma pedig az ami Tullyé, természetesen. Mindketten elégedetlenek a maguk kamaszos, félig felnőttes módján. Kate azért siránkozik bárcsak lenne mersze bevallani barátnőjének, hogy neki pont nem a riporterkedés a nagy álma, Tully pedig azt szeretné ha olyan fantasztikus és szerető családja lenne, amiben sosem volt része.

A történetben végig jelen van a lányok egymásra való irigykedése. Tully gyönyörű és ha valamit a fejébe vesz azt véghez is viszi.
Kate csak csinoska, és neki többet ér a csend minthogy állandóan a középpontban villogjon.
Mégis mindkettejük állandóan a másik tulajdonságára vagy élethelyzetére áhítozik.

Telnek az évek,amíg Tully minden férfit kipróbál aki szembe jön vele, addig Kate várja az igazit. Aki aztán főnöke képében jön el, aki természetensen a vagány Tullyba szerelmes....

És innentől kezdve Danielle Steel-t is megszégyenítő hosszúságú taglalásba kezdünk, hogy a lányok közül ki, mikor és mennyire volt féltékeny a másikra.
Tully fényes lett és csillogó, Kate pedig anya, aki éppen akkor jön rá, hogy neki is kellett volna karrier mikor már három gyereke lett.
Közben persze iszonyat sok minden történik, minden ami csak egy életbe belefér. De a rengeteg történés ellenére nem haladunk semmi felé, ezért a szerző előszedi a létező összes klisét amit csak eddig más könyvekben olvasott-vetélés, terhesség, veszekedés, békülés, kórház, betegség. És a sok történés ellenére mindig az a vége, hogy Tully irigyli Kate-nek jutott jóképű férjet  (akivel mellesleg Tully lefeküdt) és neki is család kell, Kate pedig csodálja a bombanő riportert aki ő sosem lehetett. És persze ha össze is vesznek mindig kibékülnek mert a jelszó barátnők mindörökre.
És végig ott a zöld szemű szörny, hogy Kate csak másodhegedűs, mert férje első nagy szerelmeTully volt, Tully-nak pedig mindig is az kellett amit Kate nagy nehezen összekapart magának.
Micsoda barátság, nem igaz?
Még mikor a két szereplő kislány volt, nagyon klasszul lett kitalálva és megírva az egész. Ahogy elérik a felnőttkort szinte semmi más nem tartja össze őket, mint az az ígéret, hogy nekik örökre barátnőknek kell!! maradniuk. Aminek semmi értelme.
Nekem teljesen mást jelent a barátság, valószínűleg ezért sem tetszett ez a verzió. Ráadásul egyikük karaktere sem fogott meg.
Nem tudom hány részesre lett tervezve a sorozat, de már most borítékolom, hogy a történet végéhez méltóan Kate férje hamarosan Tully férje lesz.

Értékelés:
3 halvány szentjánosbogár az 5-ből!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése