2015. június 14., vasárnap

Scott Westerfeld: Túlvilágok

 
A Csúfok trilógia  és a Leviatán után itt ez a gyöngyszem. Sajnos a szerző korábban nálunk megjelent könyveit nem olvastam, de ezek után a többivel is teszek egy próbát.

Tulajdonképpen két könyv lapul az egy kötetben. Darcy története, aki tizennyolc évesen megírja élete első könyvét, amit a Paradox kiadó azon nyomban megvásárol, sőt leszerződteti a lányt még egy könyvre. A váratlan írói karrier arra sarkallja a lányt, hogy New Yorkba költözzön, halassza el a főiskolai tanulmányait, azaz önálló felnőttként éljen, és persze írjon.


A másik történet Lizzié, akit Darcy kelt életre. 
Izgalmas, sötét hangulatú regény a túlvilágról, ahol kóbor lelkek, szellemek, és a segítők jönnek-mennek és vívják saját harcaikat.

Lizzie a Dallasi repülőtéren terrortámadás kellős közepébe csöppen, egy véletlen folytán túléli a támadást, elég furcsa módon, a fonákon átlép a másik oldalra...
Találkozik egy fiúval aki éppolyan élőnek tűnik mint ő, mégsem az...
Így lesz Lizziből valaki, akinek hatalma van és feladata.


"Darcy megírja a szavakat, Lizzie megéli őket."

Ahogy fent, úgy lent is vannak jók és rosszak, van aki segíteni akar, van aki ártani.



Amíg Darcy a kedvenc nyüzsgő városában belekóstol az íróvá válás világába, turnézik, szerződést köt, addig Lizzie egy másik világban szerelmes lesz, ki-be járkál két világ között, és felelősséget vállal egy kislány szelleméért aki kislánykora óta Lizzie mellett él.

Tetszett az egész koncepció, ahogy a szerző megalkotta a másik oldalt. Ahogy kitalálta hogyan lehet közlekedni, létezni valahol máshol. És imádtam a regényírást, egy új élet kezdetét. Darcy úgy tűnik felelőtlenül dönt mikor mindent egyetlen lapra tesz fel, a biztos pontokat feladja egy álomért, ami lehet csupán ábránd és sosem lesz igazi író.

Mi lesz Lizzivel és szerelmemmel? És mi lesz Darcyval, ha nem tud egy jó befejezést?
Ha Darcy elbukik az nemcsak Lizzie halálát jelenti, hanem mindenkiét akit Darcy papírra vetett.

Értékelés:
5 pszükhopomposz cseresznye  az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése