2014. október 20., hétfő

Pam Jenoff: A követ lánya



Nem voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, a fülszöveg és a borító nagyon tetszetős, gondoltam teszek vele egy próbát. Jelentem a próba remekül sikerült. Izgalmas, fordulatos történet az első világháború utáni időszakról.

Margot Rosenthal húszéves, apja az Oxfordon tanító professzor fivére kérésére -aki érdekelt a hadiparban - részt vesz a Párizsi békekonferencián, ahol Németország érdekei mellett lobbizik.
Margot apjával tart. Évek óta kettesben élnek, Margot anyja halála óta nagynénje Celia, ugyan próbál pótanyaként viselkedni, Margot azonban teljesen elutasítja a nőt, úgy érzi közé és apja közé akar állni.

Párizsban aztán Margot nyugodt élete, amit már évekkel előre elterveztek, teljesen felborul. 
Stefan, Margot vőlegénye egy kórházban lábadozik a háború után. 
A két fiatal gyerekkoruk óta ismeri egymást, és bár a lány szereti a fiút, a szerelem ami tizenévesen fellángolt, átalakult testvéri szeretetté.
Stefan ebből semmi sem érzékel, folyamatosan szerelmes leveleket küld a lánynak, és közelgő esküvőjüket tervezi.
Margot a történelem egyik jelentős pillanatában egy radikális nézeteket valló csoportba keveredik, nem is sejtve mekkora veszélynek teszi ki magát és apját.

Egy estélyen megismerkedik egy német tengerésztiszttel. 
Georg azonnal elrabolja a lány szívét. 

A politikai cselszövések, az egész világ egységes német utálata, apja vívódásai, és a családi titkok Margot számára túl sok inger  egyszerre. Hol barátai, hol Georg karjaiban keres vigaszt.
Ám a két oldal egyre inkább hazudozásra, csalásra kényszeríti a lányt, aki úgy tűnik végleg elsüllyed a hazugságokban és megtévesztések útvesztőiben.

Nagyon jól megírt történet. Annyi apró titokkal,remek karakterrel, hogy olvasás közben teljesen beszippantott a történet.
Rengeteg könyvet szenteltek már a háborúk ábrázolásának, de az, hogy mi történt utánuk, hogyan éltek az emberek, mi várt a vesztes felekre ritkán esik róla szó.

Már sokszor megemlítettem a kiadóval kapcsolatban, hogy Kiss Gergely személyében egy igazi varázslóra leltek. Az általa tervezett borítók beszédesek, szépek, szinte életre kelnek bennük a történetek.

Értékelés:

5 újrakezdő cseresznye az 5-ből!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése