2014. augusztus 26., kedd

Colin Falconer: Anasztázia

 
 "Van egy másodpercünk, hogy döntést hozzunk, és aztán van rá egy egész élet, hogy végigcsináljuk"



1921. Sanghaj.
Michael Sheridan újságíró, egy lokálban találkozik először Anasztázia Romanovval. Aztán kimenti a Huangpu folyoból, aztán életét kockáztatva Berlinbe szökteti...

Miközben több tucat Anasztázia Romanov követel magának igazságot, és persze nagyhercegnői címet, Michael lehet, hogy épp a valódi Anasztáziába botlik.
A fiatal lány, szemebtűnően hasonlít a cári család lányához, azonban amnéziája megakadályozza, hogy érvényt szerezzen jogainak. Prostituáltként keresi a kenyerét.
Michael tehetős családját, de főleg apja pénzét megtagadva próbál újságírásból megélni.

A kér fiatal elképesztő kalandjait lehengerlő módon tálalja a szerző.

Michael úgy tűnik, hogy életében először szerelmes lesz, Anasztázia pedig nem tudja eldönteni, hogy múltja nélkül mi lenne a legjobb megoldás. Hagyni, hogy szerelembe essen, vagy ragaszkodni a hercegnői illúzióhoz, és mindent megtenni annak érdekében, hogy elismerjék az igazi Anasztázia Romanovnak?

"Még amikor egyenesen rám nézett is, tudtam, hogy közben valahol máshol jár, mintha épp elvérezne a ruhája alatt, és ezt igyekezne eltitkolni."

Az elképesztő szegénység és nyomor között, politika és társadalmi történések, diktátorok árnyékában a két fiatal  próbál valamiféle boldogságot, állandóságot teremteni maguk körül és egymásban.
Ám nem várt események, emberek és az egymás mellett való elbeszélés újra és újra próbára teszik őket.

"Az egykori hercegek és grófnők kidobott újságba burkolták magukat, hogy valahogyan védekezzenek a hideg ellen, de amikor beköszöntött a tél, legtöbbjük a Téli palotában rendezett bálokról, francia pezsgőről és kokainról álmodozva még így is halálra fagyott."

Falconer remekül ír, zseniálisan kihasználta a történelem eme viharos éveit, és szereplőit. Lenyűgőző, fordulatos történetet kanyarítva köré.



A borító nagyon szép, nekem viszont úgy tűnik, hogy Vivien Shotwell: Mozart múzsája c. könyvön mintha ugyanez a lányka szerepelne.

Értékelés:
5 hercegnős cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése