2014. július 30., szerda

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve


                   "Az író legnagyobb ellensége az elvárás."

Igazi csemege!
Azt nem állítom, hogy valóban a világ legjobb könyve, de nagyon kellemes csalódás volt.
Tele humorral, csavarokkal. 


Tetszett ahogy könnyedén hajókáztunk az írás, a könyv kiadás, a könyvvásárok vizein, minden mesterkéltség nélkül.

Titus Jensen író. Ám pályafutása leszállóágban van.
Könyvei már nem fogynak olyan jól, ezért felolvasásokat vállal, ahol persze nem a saját műveiből olvas fel. Titus még az autó katalógusból is olyan jól olvas fel, hogy a közönség tombol az örömtől.

Egy ilyen felolvasás után beszélget az írói pálya nehézségeiről Titus, ismerősével Eddievel.
A pityókás eszmecseréből ötletelés lesz, és a két férfi arra jut, hogy nincs más választásuk a hasonlóan válságba került szerzőknek mint megírni a legjobb könyvet. A világ legjobb könyvét. Amiben minden benne van, a fogyókúrás tanácsok éppúgy mint a legjobb krimi és szerelmi történet.
( Titus ABC - fogyókúrájától a térdemet csapkodtam a röhögéstől. Nagyon eredeti.)

Ez a könyv aztán örökre a legelső helyre repíti őket, soha többé nem kell újra és újra nekiveselkedni az írás rögös útjának.

A kiadó egy utolsó esélyt ad Titusnak. Szigorú feltételeket szabnak. Titus dolgos napok elé néz, alkohol és lézengés nélkül.

Imádtam olvasni ahogy Titus alkotni kezd. Az írás nehézségei és szépségei. Az alkotás folyamata.
Ez a rész a könyv fontos váza szerintem, itt tesszük le végleg a voksunk szegény lecsúszott Titus mellett, és drukkolunk neki, hogy tényleg valami áttörő művet írjon.

Tulajdonképpen egy másik könyv is van a könyvben, hiszen néha bepillanthatunk Titus kéziratába, ahol életre kel Hakan Rink, a vagány nyomozó.

A történet vége rögtön olvasás után nem tetszett, aztán eltelt egy-két nap és most már jó ötletnek tartom ezt az utolsó csavart.

A könyvben Tituson kívül is van még pár remek karakter, a könyvtáros, a karrierista kiadó vezető vagy éppen  a  furcsa rock zenész.

A borító igazán jól sikerült!

Értékelés:
4 legjobb cseresznye az 5-ből!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése