2014. június 8., vasárnap

Victoria Twead: Két vén bolond otthonra talál


Szeretem az ilyen témájú könyveket, imádom mikor valaki hitelesen, de mégis humorosan ismertet meg a saját életével, vagy éppen életének nagy kalandjával.

Vicki és Joy az ötvenes éveik elején járnak. Vicky kisegítő tanár, Joy katona. A nő évek óta dédelgeti, hogy a ködös és esős Anglia helyett Spanyolországba költözzenek.
Férje csak úgy egyezik bele, hogy próbaidőt töltenek a kiszemelt helyen.

Már a házkeresés sem indul simán, szerencséjükre a Spanyolországi tartózkodásuk alatt bukkannak Judithra, aki szintén angol, de már évek óta Andalúzia rabja.

Judith egy német ingatlanosra, Kurtra bízza a házaspárt.

Innentől kezdve vígjátékba illő helyzetekben találják magukat. Kezdve azzal, hogy volt olyan ház aminek teteje ugyan nem volt, de volt pálmafa a ház mellett.
Fortuna végül az El Hoyo nevű kis falut sorsolta nekik.

Egy romos, de lakható ház mellett döntöttek, és kezdődhetett a véget nem érő felújítás, átalakítás, építkezés.
Persze semmi sem ment simán, sem a spanyol nyelv, sem a helyi bürokrácia megismerése.
A házaspár mégis lelkes volt, mert esőnek nyoma sem volt, a napsütés, a kedves szomszédok, a nyugalom, az örökké sziesztázó apró falut azonnal megszerették.
Megismerhetjük a falu lakóit, a furcsa szokásokat, az örökké bulizó spanyolokat, a zegzugos utcákat és szűk autóutakat.

Már csak azért is volt Vicky és Joy szimpatikus, mert nem egy luxusnyaralót vásároltak, hanem egy rozoga házat aminek nagy részét saját kezükkel újították fel, kihívás volt a víz és a villany bevezetése is.  Nem sajnálták az időt, energiát a tyúktartás rejtelmeinek megismerésére, ahogy arra sem, hogy felfedezzék a környéket.


A könyvet több mint harminc recept és  rengeteg fekete-fehér fénykép színesíti. A házaspár nemcsak saját életüket örökítette meg, a képeken  megismerkedhetünk Felix bácsi öszvérével, vagy éppen az Evátorokat!!! is megismerhetjük. Nem árulom el, kiket takar a fura elnevezés.

Egy percnyi unalom sincs a könyvben, mindig történik valami az angol házaspárral, akik kellő nyugalommal, és humorral veszik az akadályokat. 

Egyetlen gondom a borítóval van, kár volt ezzel a tányér valamivel elrontani ezt a gyönyörű tájat.



Értékelés:

5 El Hoyo cseresznye az 5-ből!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése