2013. november 27., szerda

Claude Anet : Mayerling



A kis fekete könyvecske pár hónap eseményeit sűríti össze. A történelem megannyi uralkodójának  szerelmi kapcsolatai közül  most Ferenc József császár fiának, Rudolfnak  szerelmét ismerhetjük meg, ami sajnos a fiatal férfi életében az utolsó is volt. Mindössze harminc éves volt.

Bár nekem kissé furcsa, hogy egy tizenhat éves lány iránt lobbant szerelemre, akkoriban ez a kor különbség nem számított kirívónak. Mint ahogy az sem, hogy az előkelő családok férfitagjai házon kívül is keresték a boldogságot, fő a diszkréció.

A kötetben a szívszorító és romantikus szerelem mellett sok érdekességet is megtudhattam az uralkodó családok szokásairól, hagyományokról és egyszerűen magáról arról, hogyan is kell elképzelnünk egy uralkodói családot a gyakorlatban.

Bár a tragikus vég tudva levő, mégis teljesen a történet hatása alá kerültem, és izgatottan kísértem figyelemmel a történéseket. 

Engem nagyon elgondolkodtatott, hogy a szerelem első látásra érzése mellett mi volt még ami összekötötte ezt a két nagyon különböző embert, mert sok közös nem volt bennük. Mary Vetsera egy átlagos család lánya, akire eltervezett jövő várt, miután bevezették a társaságba. Rudolf egy a Monarchia koronahercege akinek négyéves kora óta a katonaság és az uralkodás  a kitaposott ösvény. Igaz fárasztja a sok munka a hivatalos programok, ármánykodások és intrikák. Apjának csak elvárásai vannak vele szemben, anyja pedig messziről ugyan figyeli, de kézzelfogható közelségben sosincs. Ezeket tetézi még a rossz házassága, és az, hogy felesége Stefánia még nem szült fiú gyermeket. Egyik oldalon egy férfi, rengeteg gonddal a másik oldalon egy gondtalan kislány aki tulajdonképpen az utolsó szalmaszál a férfi életében.

Furcsa volt olvasni, hogy Rudolf , akire uralkodás várt, mennyire gyenge kezű, túlságosan is szétszórt, könnyen megtörhető ember volt, akinek egy tizenéves lányra volt szüksége, még ahhoz is, hogy öngyilkos merjen lenni.
( A könyvben  olvashatjuk az uralkodói család orvosának véleményét arról, hogy miért is olyan betegesek és gyengék, nemcsak testileg de szellemileg is az egymást követő dinasztiák.)

Az hogy Rudolf nős ember, Mary pedig egy rangon aluli fiatal lány elég volt ahhoz, hogy ez a kapcsolat tiltott legyen.Rudolfnak korábban is voltak szeretői, de hajlandó lett volna lemondani az uralkodásról, a jogairól csakhogy szabadon élhessen szerelmével.

A könyv utolsó lapjai egy kétségbeesett szerelmespár utolsó perceit örökíti meg, és az ezt követő fejetlenséget és titkolózást. Beszéltek gyilkosságról, mérgezésről, sőt arról is, hogy Mary ölte meg Rudolfot. Mary édesanyja napokkal a tragédia után tudta meg a teljes igazságot. Még Rudolfnak méltó temetést és megemlékezést tartottak, addig Maryt egy vidéki temetőben teljes titokban hantolták el.


Értékelés:
5 reménytelen cseresznye az 5-ből!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése